Tovább a tartalomra

Urunk mennybemenetele “B év” (2018)

2018/04/27

Figyelmet érdemel

Felvétetett a mennybe

Abban az időben Jézus megjelent a Tizenegynek, és így szólt hozzájuk: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. Aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül, aki nem hisz, elkárhozik. A híveket ezek a jelek fogják kísérni: A nevemben ördögöket űznek ki, új nyelveken beszélnek, kígyókat vehetnek a kezükbe, és ha valami mérget isznak, nem árt nekik. Ráteszik a kezüket a betegekre, és azok meggyógyulnak.” Az Úr Jézus, miután ezeket elmondta nekik, felvétetett a mennybe, és helyet foglalt az Isten jobbján. Ők pedig elmentek, és mindenütt hirdették az evangéliumot. Az Úr együtt munkálkodott velük, és az igehirdetést megerősítette a jelek által, amelyek kísérték őket. Mk 16, 15-20

 

Felemelő

Mottó: Felvétetett a mennybe – A felvétel különös szó. A modern nyelvekben elsősorban az egyetemi és egyéb iskolai felvételek jutnak eszünkbe, amikor valakit egy intézmény befogad. Akit felvettek, az boldog, akit nem, az elkeseredett. De felveszünk, azaz magunkra öltünk egy ruhát, és felvételt készítünk, amikor fényképezünk, vagy a stúdióban rögzítjük a képeket és/vagy hangot. A valóságot rögzítjük, a mulandót megörökítjük. Urunk felvételéről a mennybe nem készült felvétel. De persze mennybemenetel aktív szereplőt, mennybevitel egyfajta passzív történést jelez.
Amikor a vallás átveszi a kifejezést, találunk párhuzamokat a jelenségek között, de azért eltéréseket is. Illés próféta privilégiuma volt, hogy felvétessen a mennybe, élőként. Jézus mennybemenetele, majd Mária felvétele a mennybe más jellegű. Jézusnak előbb fel kellett támadnia a halálból, Mária azonban a halál helyett és nem utána, ment testestül-lelkestül a mennybe. A mennybemenetel kerüli a „felment” igét, ami az űrhajózás korában irritáló. Fent és lent – azt ma már csakis jelképesen értjük. Egész nyelvünk hemzseg a tér fogalmából levezetett kifejezésektől, melyek valójában metaforák. Ha azt mondjuk, hogy valami felemelő, akkor nem a fizikai elmozdításra gondolunk. A felvétel a mennybe és hasonlók eleve kerülik a tér/idő fogalmainkat, csak éppen a szavak szintjén erre esélyünk sincs, hisz nem tudunk nyelvileg sem a tértől, sem az időtől elvonatkoztatni. Az ókor embere ezt úgy oldotta meg, hogy a testi és a lelki állapot, közeg között éles különbséget tett. A mennybemenetel ezt az elválasztást megkérdőjelezi. Ismét eggyé lesz, ami a Teremtő szándéka szerint egy.

2018 MÁJUS 13. URUNK MENNYBEMENETELE – B ÉV

Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is! http://bonumtv.hu/musorok/vasarnapi-gondolatok/

Lásd még:  https://ulrichblog.wordpress.com/2015/05/15/urunk-mennybemenetele-b-ev-2015/   illetve:

https://ulrichblog.wordpress.com/2012/05/18/urunk-mennybemenetele-b-ev-2012/ (korábbi gondolatok)

Vasárnapi gondolatok

Vasárnap 0:30 – Vasárnapi evangéliumi elmélkedés ismétlése 3:30-kor, 9:30-kor, 16:30-kor és 21:30-kor.

 

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s