Tovább a tartalomra

ÚRNAPJA “B” év (2018)

2018/05/25

Hol van a szállás, ahol a húsvéti vacsorát tanítványaimmal elfogyaszthatom?

Előkészületek

A kovásztalan kenyerek ünnepének első napján, amikor a húsvéti bárányt feláldozták, tanítványai megkérdezték (Jézust) „Mit akarsz, hová menjünk, hogy elkészítsük számodra a húsvéti vacsorát?” Erre elküldte két tanítványát ezekkel a szavakkal: „Menjetek a városba. Találkoztok ott egy emberrel, aki vizeskorsót visz. Kövessétek őt, aztán ahova bemegy, ott mondjátok meg a házigazdának: A Mester kérdezi, hogy hol van az a szállás, ahol a húsvéti vacsorát tanítványaimmal elfogyaszthatom? Ő mutat majd nektek egy étkezésre berendezett, tágas emeleti termet. Ott készítsétek el nekünk”. A tanítványok elmentek, s a városba érve mindent úgy találtak, ahogy megmondta; és elkészítették a húsvéti vacsorát. Vacsora közben kezébe vette a kenyeret, megáldotta megtörte, és ezekkel a szavakkal adta nekik: „Vegyétek, ez az én testem”. Majd fogta a kelyhet, hálát adott, odanyújtotta nekik, és mindnyájan ittak belőle. Ő pedig így szólt: „Ez az én vérem, a szövetségé, amely sokakért kiontatik. Bizony mondom nektek: nem iszom többé a szőlő terméséből, addig a napig, amíg az újat nem iszom az Isten országában.” Ezután zsoltárt énekelve kimentek az Olajfák hegyére.  Mk 14,12-16, 22-26

 

Mottó: Hol van a szállás, ahol a húsvéti vacsorát tanítványaimmal elfogyaszthatom?

 

A történet rejtélyes. A vizeskorsót hordozó ember kiléte, kapcsolata Jézussal, és szerepe a történetben sok spekulációra ad alkalmat. Logikusnak tűnik, hogy Jézus tisztelői és támogatói közé tartozott, miközben a tanítványok nem ismerték. Mindez arra int, hogy miként a tanítványoknak el kellett fogadnia, hogy nem exkluzív címzettjei a tanításnak, és Jézusnak jóval több a követője, mint amit tudtak, vagy sejtettek, mi is, a mai tanítványok, el kell, hogy fogadjuk, hogy azok, akik a szociológusok statisztikái szerint, „gyakorolják” hitüket, nem az egyedüli hívők.

Svájci kutatók három országban, 20 500 főt vontak be egy nagy volumenű vizsgálatba. A kutatásban résztvevő személyek az alábbi 3 csoport valamelyikébe tartoztak:

  • Vallási közösség tagjai, és hitüket gyakorolják is.
  • Vallási közösség tagjai, de hitüket nem gyakorolják.
  • Nem tartoznak egy vallási felekezetbe sem

Nem csak ők “gyakorolják”

Nos, a különbség nem pusztán statisztikai kategória: az első csoport tagjai, azaz azok az emberek, akik rendszeresen gyakorolják hitüket:

– Elégedettebbek életükkel.
– Nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az élet értelmének.
– Többször és könnyebben képesek a kedvességre, szeretetre.
– Könnyebben bocsátanak meg környezetüknek.
– A hála és remény pedig mindennapjaik része.

A kutatás nem tér ki arra, hogy mik lehetnek azok a tényezők, amelyek hozzájárulnak a fenti képességek magasabb szintű birtoklásához. Miért bocsát meg könnyebben a vallását közösségben gyakorló ember a felé ártó szándékkal közeledőnek? Eddig az idézet. Az apologéta, a hit „védelmezője” mindennemű bírálattal szemben, hajlamos ezzel megelégedni. Ismételten kimutatták, hogy aki nem csak névleg hívő, hanem gyakorló, az „jobb ember”. Nos, akkor mi a vízhordó ember státusza? Ő ugye, nem vett rést az első eucharisztiában? Nem volt a belső kör tagja. s mégis, ő tette lehetővé, hogy a tanítványok együtt ünnepeljenek Mesterükkel. Jó lenne megbecsülni a diszkrét háttérembereket, akik segítik a közösséget, bár látszólag „kívülállók”. Előttünk rejtve maradnak, de az Úr előtt nem!

Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is! http://bonumtv.hu/musorok/vasarnapi-gondolatok/

Lásd még 2012.06.03 https://www.youtube.com/watch?time_continue=64&v=FzUYRu4SklU

Vasárnapi gondolatok

Vasárnap 0:30 – Vasárnapi evangéliumi elmélkedés ismétlése 3:30-kor, 9:30-kor, 16:30-kor és 21:30-kor.

2018 JÚNIUS 03. ÚRNAPJA – B ÉV

Reklámok
One Comment leave one →
  1. Csalótzky Annamária permalink
    2018/05/27 14:42

    Eredeti meglátás ! Köszönet !

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s