Tovább a tartalomra

Keresztelő János születése “B” év (2018)

2018/05/28

„Hiszen senki sincs a rokonságodban, akit így hívnának!”

Mi legyen a neve?

Amikor elérkezett Erzsébet szülésének ideje, fiúgyermeket szült. Szomszédjai és rokonai meghallották, hogy milyen irgalmas volt hozzá az Úr, és együtt örült vele mindenki. A nyolcadik napon jöttek, hogy körülmetéljék a gyermeket. Atyja nevéről Zakariásnak akarták hívni. De anyja ellenezte: „Nem, János legyen a neve.” Azok megjegyezték: „Hiszen senki sincs a rokonságodban, akit így hívnának!” Érdeklődtek erre atyjától, hogyan akarja őt nevezni. Atyja írótáblát kért, és ezeket a szavakat írta rá: „János a neve.” Erre mindnyájan meglepődtek. Neki pedig megnyílt az ajka, és megoldódott a nyelve: szólni kezdett, és magasztalta Istent. Akkor félelem szállta meg az összes szomszédokat, és Júdában meg az egész hegyvidéken erről az eseményről beszéltek. Aki csak hallott róla, elgondolkodva mondta: „Mi lesz ebből a gyermekből? Hiszen nyilván az Úr van vele.” A gyermek pedig növekedett, lélekben erősödött és mindaddig a pusztában élt, amíg Izrael előtt nyilvánosan fel nem lépett. (Lk 1, 57-66.80)

Mi lesz a gyerekből?

Mottó: „Hiszen senki sincs a rokonságodban, akit így hívnának!” – Nem tudom más forrásokból, mennyire volt szokás a régi Izraelben, hogy a gyermek apja nevét örökölje. Dinasztiáknál inkább, így lett a dauphinből, Lajos Szaniszló Xaverből, XVIII. Lajos. A pápák meg maguk választottak nevet. Elődeik iránt tiszteletből lettek XXIII. János, vagy XVI. Benedek. Ha a hagyomány helyett az újításra akartak hívni, soha nem használt nevet vettek fel, mint Ferenc pápa. A név program volt. Jánosé is. Jelentése: Jahve megkegyelmezett. Értelemszerűen az idős szülőknek, akiknek bánata örömre fordult. Jutott persze bőven kegyelem a gyermeknek is. Ez már születésénél világos volt: “Hiszen nyilván az Úr van vele.” Jogos tehát a kérdés: Ha ez így van, és 22018nyilvánvalóan így volt, akkor vajon mi lesz a gyermekből?

Ezt a kérdést minden szülő és nagyszülő felteszi. VIP-éknél pedig a közvélemény és a média is spekulál. János szülei, de nem utolsósorban pap atyja kényszeredett némasága miatt egyfajta „celeb” volt már születésénél. Megszületett és megszólalt a néma. Ezzel elővételezi, ami nagyban történt. A próféták rég elnémultak, s most, János, az utolsó próféta meghirdeti a Messiást. Az idők beteljesednek. Elgondolkodtató azonban, hogy ehhez vissza kellett vonulnia a pusztába, a magányba. A prófécia csendben fogant. Adj Uram, csendet!

2018. JÚNIUS 24. KERESZTELŐ JÁNOS SZÜLETÉSE – „B” ÉV

 

Reklámok
One Comment leave one →
  1. Csalótzky Annamária permalink
    2018/05/28 17:49

    Igen, a csend. Sarah biboros legujabb könyve is ekörül forog. Megfogalmazása szerint a csend nélkülözhetetlen kapu isten felé.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s