Tovább a tartalomra

Évközi 15. vasárnap “B” év (2018)

2018/06/26

  1. JÚLIUS 15. ÉVKÖZI 15. VASÁRNAP – „B” ÉV

Sarut kössenek

római saru

Abban az időben: Jézus magához hívta a tizenkettőt, és kettesével elküldte őket, hatalmat adva a tisztátalan lelkek felett. Megparancsolta nekik, hogy az útra ne vigyenek semmit, csak vándorbotot: sem kenyeret, sem tarisznyát, sem pénzt az övükben. Sarut kössenek, de két ruhadarabot ne vegyenek magukra. Azután így folytatta: „Ha valahol betértek egy házba, maradjatok ott addig, amíg utatokat nem folytatjátok. Ha valamely helységben nem fogadnak be és nem hallgatnak meg titeket, menjetek el onnét, s még a port is rázzátok le lábatokról, bizonyságul ellenük.” Azok elmentek, s hirdették mindenkinek, hogy térjenek meg. Sok ördögöt űztek, és olajjal megkenve sok beteget meggyógyítottak. Mk 6, 7- 13

 

Két hétnyi tartalék

Mottó: Sarut kössenek . – ez első pillantásra meglepő kitétel, hisz az utasítás, mellyel a Mester útra küldte apostolait, amúgy csupa tilalom: az útra ne vigyenek semmit… Csupán a vándorbotot engedélyezte. Ez érdekes, mert a világhódító római légiók felszerelésének lényeges eleme volt Marius szamara, amit a katonák hátukon vittek. Egy T alakú bot volt. Ezen vitték menetfelszerelésüket: egy pár katonai sarut, a, menetbatyut, azaz caligae-t; ásót, azaz sarcinat  és két sudist, vagyis cölöpöt a védelmi sáncok felépítéséhez. A felszerelés része volt továbbá egy vizesbutykos, egy fonott kosár és körülbelül 14 napra elegendő élelem, melyet a legionárius hátán cipelt egy vízszintes hátizsákban. Ugyanebben a hátizsákban tartotta a személyes holmiját is. A felszerelés összesen 20–30 kg volt. Volt mit cipelniük. S persze nem említettem a fegyvereket, amit szintén a katonák hordtak. Jézus tanítványai fegyvertelenek és eszköztelenek voltak. S tartalékot egyetlen napra sem vittek, nemhogy két hétre valót! Még kenyeret sem vittek, ellátásukat a helyi lakosok biztosították. Vagy nem. Érdekes, hogy a felsorolásból kimaradt a butykos, így bizonyára gyakran kínozta őket a szomjúság! De az ő fegyverük az ima volt, azt nem tarisznyában, hanem szívükben hordozták! S győztek! Betegség és ördögök felett!

A jezsuita novíciusok kipróbálják az eszközmentes apostoli életet. Ez az úgynevezett zarándok-probáció[i]. Kettesével mennek, mondjuk Czestochowából Csíksomlyóra. Batyu és pénz nélkül. Ott szállnak meg, ahol befogadják őket: egy pajta, néha egy ortodox kolostor… Néha kapnak enni, néha nem. Egy biztos: a lábukat feltörik az első napokban. Nekik nem kell mondani, miért volt gondja Jézusnak a sarura. Ez a párhetes út kiképzésük legemlékezetesebb szakasza. S ha ördögöt nem is űznek, a kényelem, az unalom és a torkosság ördögeit legyőzik magukban.

[i] http://www.parbeszedhaza.hu/rendunk/kepzes/bevezeto

Reklámok
One Comment leave one →
  1. Csalótzky Annamária permalink
    2018/06/26 20:18

    Néhány jámbor hivő – férfiak és nők – megpróbáltak hasonlóképpen zarándokolni napjainkban. Semmit nem vittek magukkal, csak a testükön a ruhát és egy-egy botot. Első nap jó erőben bandukoltak és megállva itt-ott imádkoztak. Este egy fészerben húzták meg magukat vacsora nélkül. Hajnalban egy pékségből kértek és kaptak egy kenyeret és azt felfalták, vízet egy megmaradt nyilvános kútból ittak. Bandukoltak tovább, de viharfelhők közeledtek. Eleredt az eső és fáztak kicsit. Este már nagyon, másnap még jobban, de a szemük is kopogott. Se kávé, se szendvics, se száraz ruha,se meleg zuhany.De imádkoztak és bandukoltak.Egy nap, s utána pirulások közepette előkerültek a rejtegetett telefonok. A nők sirva fakadtak, s a családok elindultak értük kocsival. A ma emberének talán másfajta próbatételt kellene vállalni, mert ez már nem megy. Pld.se kávé, se telefon, se TV, se internet, se fecsegés, kinek mi.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s