Tovább a tartalomra

Évközi 18. vasárnap “B” év (2018)

2018/07/21

FELKÍNÁLJA

Én vagyok az élet kenyere

Amikor a nép nem találta Jézust, sem a tanítványait, bárkába szálltak, és elmentek Kafarnaumba, hogy megkeressék Jézust. Amikor a tó túlsó partján megtalálták, megkérdezték tőle: „Mester, mikor jöttél ide?” „Bizony, bizony, mondom nektek – felelte Jézus -, nem azért kerestek, mert csodajelet láttatok, hanem mert ettetek a kenyérből és jóllaktatok. Ne olyan eledelért fáradozzatok, amely megromlik, hanem olyanért, amely megmarad az örök életre.” Erre megkérdezték tőle: „Mit tegyünk, hogy Istennek tetsző dolgot cselekedjünk?”  „Istennek az tetszik – válaszolta Jézus –, ha hisztek abban, akit küldött.” De ők így folytatták: „Hát te milyen csodajelet teszel, hogy lássuk és higgyünk neked? Mit tudsz tenni? Atyáink mannát ettek a pusztában, amint az Írás mondja: Égi kenyeret adott nekik enni.” Jézus erre így szólt: „Bizony, bizony, mondom nektek: Nem Mózes adott nektek kenyeret az égből, hanem Atyám adja nektek az igazi égi kenyeret. Mert az az Isten kenyere, aki alászállt az égből, és aki életet ad a világnak.” Erre így szóltak hozzá: „Urunk, add nekünk mindig ezt a kenyeret!” „Én vagyok az élet kenyere – felelte Jézus. Aki hozzám jön, többé nem éhezik, és aki bennem hisz, soha nem

Orosz kenyér

szomjazik.” . Jn 6, 24- 35

 

Mottó: Én vagyok az élet kenyere – A kenyér az élet szinonimája, legalábbis a mi kultúrkörünkben. Aki a kenyér miatt aggódik, megélhetése, azaz élete miatt aggódik. Amikor mindennapi kenyerünkért imádkozunk, életünkért, fennmaradásunkért imádkozunk. Aki kenyerünket biztosítja, annak különös hálával tartozunk. Szolnoki nagyanyám előszeretettel mondogatta, hogy ha magyar kenyeret eszel, magyar vagy. Persze, úgy értette, hogy hálával és hűséggel tartozunk az országnak, mely kenyeret ad. A közeli szovjet kaszárnyában viszont fekete orosz kenyeret ettek a katonák, míg a németországi amerikai katonai boltokban, a legendás Piex-ben kalácsszerű fehér kenyeret, többnyire tósztkenyeret.

PX

Ezek a boltok exterritoriálisak voltak, csak amerikai árut lehetett ott kapni, és elvileg csak amerikaiak vásárolhattak ott. A kenyér akkor és ott a G.I.-oknak nyilván hazát és otthont is jelentett.

A zsidók alapélménye az exodus volt, és mint a kenyér, puszta említése is egy asszociációs láncot keltett életre: Mózes és a manna. Bizony, emlékezetükben az állam- és nemzetalapítóhoz kapcsolódott a kenyér, nem az Úrhoz. S lám, az Új Kenyér ünnepe a magyar mítoszban is az első, az államalapító királyhoz kapcsolódik. Nem árt emlékezetünkbe vésni, hogy nem a királyok a kenyéradók. Nem az állam. S persze, nem is a piac. Ezért is etette meg Jézus kétszer is a sokaságot Jézus, hogy ezt a leckét megértsék. S mégis meg kellett magyaráznia. Egyetlen tőmondatba tömörítette a tanítást: Én vagyok az élet kenyere.

Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is! E http://bonumtv.hu/vasarnapi-gondolatok-0

2018. AUGUSZTUS 05. ÉVKÖZI 18. VASÁRNAP – „B” ÉV

 

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s