Tovább a tartalomra

22. évközi vasárnap “B” év (2018)

2018/09/01

Az ősök hagyományai

Hagyomány

Egy alkalommal köré gyűltek a farizeusok néhány Jeruzsálemből való írástudóval együtt. Látták, hogy egyik-másik tanítványa tisztátalan, vagyis mosatlan kézzel eszi a kenyeret. A farizeusok és általában a zsidók ugyanis nem esznek addig, amíg meg nem mossák a kezüket könyökig, így tartják magukat a vének hagyományaihoz. És ha piacról jönnek, addig nem esznek, míg meg nem mosakszanak. S még sok más hagyományhoz is ragaszkodnak: így például a poharak, korsók, rézedények leöblítéséhez. A farizeusok és írástudók tehát megkérdezték: „Miért nem követik tanítványaid az ősök hagyományait, miért eszik tisztátalan kézzel a kenyeret?” Ezt a választ adta nekik: „Találóan jövendöl rólatok, képmutatók, Izajás, amikor így ír: Ez a nép ajkával tisztel, ám a szíve távol van tőlem. De hiábavalóan tisztelnek, mert tanaik, amelyeket hirdetnek, csak emberi parancsok. Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz, a korsók és poharak megmosásához és sok ehhez hasonlóhoz ragaszkodtok.” Ismét magához szólította a népet. „Hallgassatok rám mindnyájan – mondta –, és értsétek meg:

Mert belülről, az ember szívéből származik minden gonosz gondolat, erkölcstelenség, lopás, gyilkosság, házasságtörés, kapzsiság, rosszindulat, csalás, kicsapongás, irigység, káromlás, kevélység, léhaság. Ez a sok rossz mind belülről származik, és tisztátalanná teszi az embert.” Mk 7,1-8.14-15. 21-23

Az ősök hagyományai – A farizeusok és Jézus párbeszédben háromszor is felmerül a „hagyományok” kifejezés. Kulcsszó. Mindazt tartalmazza, amit a kultúra szóval szoktunk le – és körülírni. Ezek a szokások, melyeket az egymást követő nemzedékek továbbadnak, mely az ún. szocializáció hordozói, szavatolják, hogy ne kelljen újra és újra feltalálni a spanyolviaszt, hanem az előző nemzedékek tapasztalata a mostan élők javára váljon. Hagyományok nélkül soha nem épült volna fel a civilizáció. Miért támadja akkor Jézus népe hagyományait, és miért védik azokat a farizeusok foggal és körömmel?

Tisztátalan?

A vallásokat is döntően meghatározzák a hagyományok. Egy-egy kultúra kései szakaszában – és ilyenben találjuk a Jézus korabeli zsidóságot – azonban a hagyományok megmerevedek, megkövülnek. Elfelejtjük azok gyökereit, a miértet: miért írja elő a vallás, hogy tegyünk ezt vagy azt, vagy éppenséggel ne tegyük? Sőt, abbéli félelmünkben, hogy nem adunk elég tiszteletet az identitásteremtő törvényeknek, még szaporítjuk is azok számát: biztos, ami biztos. Jézus azonban a hiteles forráshoz vezet el bennünket, Önvizsgálatra, őszinte magunkba tekintésre szólít fel minket. Akkor felfedezzük rejtve maradt rossz tulajdonságainkat is, amelyek valóban elválasztanak minket az Istentől. A kapcsolatot úgy állíthatjuk helyre, hogy lelkiismeretvizsgálatot tartunk. Ha ezt megtesszük, akkor akár fel is függeszthetjük a hagyományokat, Üdvösségünk már nem függ azoktól.

Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is! http://bonumtv.hu/musorok/vasarnapi-gondolatok/

Vasárnapi gondolatok: Vasárnap 0:30 – Vasárnapi evangéliumi elmélkedés ismétlése 3:30-kor, 9:30-kor, 16:30-kor és 21:30-kor

2018. SZEPTEMBER 02. ÉVKÖZI 22. VASÁRNAP – „B” ÉV

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s