Tovább a tartalomra

Évközi 23. vasárnap “B” év (2018)

2018/09/02

„Effata.”

Abban az időben: Jézus elhagyta Tirusz vidékét, és Szidonon át a Galileai-tóhoz ment a Tízváros határába. Itt eléje hoztak egy dadogva beszélő süketet, és kérték, tegye rá a kezét. (Jézus) félrevonta őt a tömegből, a fülébe dugta az ujját, majd megnyálazott ujjával megérintette a nyelvét. Föltekintett az égre, fohászkodott, és így szólt: „Effata, azaz: Nyílj meg!” Azon nyomban megnyílt a füle, megoldódott a nyelve és érthetően beszélt. Jézus megparancsolta nekik, hogy a dologról ne szóljanak senkinek. De minél jobban tiltotta annál inkább hirdették. Szerfölött csodálkoztak, és hangoztatták: „Csupa jót tett: a süketeket hallóvá teszi, a némákat pedig beszélőkké!”  Mk 7, 31-37

 „Effata” – a néhai milánói érsek, Martini bíboros, az egyházmegyéjében évente pasztorális kommunikációs heteket szervezett. A bázistól a csúcsig az egész egyházmegye a kommunikációról elmélkedett. Minden évnek megvolt a központi irányadó és inspiráló szövege. Az 1990-1991-es egyházi év mottója az Effata, a Nyílj meg volt. Abban az évben a  lelkipásztori levelét azzal kezdte Martini, hogy őszintén bevallotta, rádöbbent, mennyire nehéz jól kommunikálni!  

Az ujjak gyógyítottak

Ugye, te is érzed ezt? Jézus jól tudta ezt, és készségesen segített a dadogva beszélő süketnek. A történet, ahogy azt Szent Márk elbeszéli a kommunikáció alapelvét is megvilágítja: a hallás megelőzi a beszédet, avagy a kommunikáció legfőbb eszköze fülünk. Nem az ékesszólás a kommunikáció netovábbja, hanem az odafigyelés. A gyógyulásra vágyó embert is megtanítja az elvre, amennyiben előbb a fülét, majd csak ezután érinti meg a nyelvét. A kérelmezők, akik a kommunikálni nem tudó helyett kérték annak gyógyítását, nem tudták ezt. Ők kézrátételre kérték Jézust. S persze Jézus megérinthette volna, mondjuk ajkait, és a beteg meggyógyulhatott volna így is. De Jézus az egész hallgatóságot, és velük minket, a mai hallgatókat is, tanítani akart: ha meg akarod értetni magadat az emberekkel, előbb hallgass rájuk! Ezt a kommunikációs tanfolyamokon úgy szoktam tudatosítani, hogy elmondom hallgatóimnak: Nem lehet véletlen, hogy két fülünk van, de csak egy szánk!

 

2018. SZEPTEMBER 09. ÉVKÖZI 23. VASÁRNAP – „B” ÉV

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s