Tovább a tartalomra

Évközi 26. vasárnap “B” év (2018)

2018/09/03

Nem tart velünk

Elszigetelődés

Abban az időben: János apostol így szólt Jézushoz: Mester, láttunk valakit, aki a te nevedben ördögöt űz ki, de nem tart velünk. Megtiltottuk neki, mert nem követ minket. Jézus ezt válaszolta: Ne tiltsátok meg neki! Aki a nevemben csodát tesz, nem fog egykönnyen szidalmazni engem. Aki nincs ellenük, velünk van. Aki inni ad nektek akár csak egy pohár vizet is az én nevemben – azért, mert Krisztuséi vagytok –, bizony, mondom nektek, nem marad jutalom nélkül. De aki megbotránkoztat egyet is e kicsinyek közül, akik hisznek bennem, jobb volna annak, ha malomköveket kötnének a nyakára, és a tengerbe dobnák. Ha a kezed megbotránkoztat, vágd le! Jobb csonkán bemenned az életre, mint két kézzel a kárhozatra jutnod, az olthatatlan tűzre. Ha a lábad megbotránkoztat, vágd le! Jobb sántán bemenned az életre, mint két lábbal a kárhozat olthatatlan tüzére kerülnöd. Ha a szemed megbotránkoztat, vájd ki! Jobb fél szemmel bemenned az Isten országába, mint két szemmel a kárhozatra jutni, ahol a férgük el nem pusztul, és a tüzük ki nem alszik. Mk 9, 38-43. 45. 47-48

 

 

KÖZÖSSÉG

Mai mottónk: Nem tart velünk – A zárt szemlélet, mely a világot két részre osztja, „mi”-re és „azok”-ra, nagyon úgy tűnik, már Jézus korban is jelen volt, mint az egyház nagy kísértése. A societas perfecta doktrína egyenesen azt hirdette, hogy az Egyházban minden megtalálható, amire az üdvösséghez szükségünk van. Nincs szükségünk a világra! Előképe Arisztotelész, aki a poliszt, a városállamot tekintette tökéletes közösségnek. Ezt a szemléletet Aquinói Szent Tamás is átvette, és igazolni volt hivatott az Egyház elszigetelődését, bezárkózását, amikor az olasz Risorgimento felszámolta a pápai államot, és a pápa a Vatikán foglya lett. Mint ismeretes (vagy már el is felejtettük volna?), XXIII. János pápa szabadította ki a kalitkából, amikor meghirdette a zsinatot: nyissuk ki az ablakokat, volt a jelmondat, aggiornamento.

Mindezt előre vetíti a beszélgetés, amely János apostol és Jézus között zajlott le. Mondanivalója egyértelmű: Nem azért kaptunk gyógyító erőt, hogy a „mieinknek” tartsuk fenn. Hogy mintegy belépőjegyet kérjünk. Ezzel szemben, jaj annak, aki bezárja a kapukat! Ki-kialkalmazza ezt saját és közössége életére. a valós ökumené magába foglal minden jóakaratú embert. A jóakarat az egyetlen feltétel.

 

2018. SZEPTEMBER 30. ÉVKÖZI 26. VASÁRNAP – „B” ÉV

Reklámok
One Comment leave one →
  1. Csalótzky Annamária permalink
    2018/09/03 11:22

    KIlassz ! :)))

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s