Tovább a tartalomra

Évközi 29. vasárnap “B” év (2018)

2018/10/09

  1. OKTÓBER 21. ÉVKÖZI 29. VASÁRNAP – „B” ÉV Mk 10, 35-45 (MISSZIÓS VASÁRNAP)

Add Uram, hogy …

“Ha megtennéd nekünk, amit kérünk.”

Abban az időben: Zebedeus fiai, Jakab és János odamentek Jézushoz, és ezt mondták: „Mester, szeretnénk, ha megtennéd nekünk, amit kérünk.” Ő megkérdezte: „Mit kívántok, mit tegyek nektek?” Ezt felelték: „Add meg nekünk, hogy egyikünk a jobbodon, másikunk a baloldaladon üljön a te dicsőségedben.” Jézus így válaszolt: „Nem tudjátok, mit kértek. Tudtok-e inni a kehelyből, amelyből én iszom vagy meg tudtok-e keresztelkedni a keresztséggel, amellyel én megkeresztelkedem?” Azt felelték: „Meg tudjuk tenni!” Jézus így folytatta: „A kehelyből, amelyből én iszom, ti is inni fogtok, s a keresztséggel, amellyel megkeresztelkedem, ti is megkeresztelkedtek. De hogy a jobb és baloldalamon ki üljön, azt nem én döntöm el. Az a hely azokat illeti, akiknek készül. Amikor a többi tíz ezt meghallotta, megnehezteltek Jakabra és Jánosra. Ezért Jézus odahívta őket magához, és így szólt hozzájuk: Tudjátok, hogy akiket a világ urainak tartanak, azok zsarnokoskodnak a népeken, és vezető embereik érzetetik velük hatalmukat. De köztetek ez ne így legyen! Ha valaki közületek ki akar tűnni, legyen a szolgátok, és ha valaki közületek első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája! Hisz az emberfia nem azért jött, hogy szolgáljanak neki, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért. Mk 10, 35- 45

 

Nem így képzelte el

Ha megtennéd nekünk, amit kérünk.” – ez a mai mottónk! Nem ismerős, amit itt a két tanítvány kér? Hiszen imáink többsége ilyen. Elképzeljük a dolgok kimenetelének számunkra legkedvezőbbnek tűnő változatát, és kérjük istent, intézkedjen. Néha bejön, és úgy érezzük, ha Isten velünk, ki ellenünk? Amikor azonban Jézus ott függött a kereszten, János ott volt annak lábánál. Ha Jézus teljesíti kérését, akkor bátyjával együtt ott lógott volna a kereszten a jobb és bal lator helyett. És édesanyjuk is jelen volt. Vajon eszébe jutott, mit is kért nem sokkal korábban?

Gyakran hallani panaszt Istenre, hogy hiába kérleltük, nem hallgatta meg imáinkat. Ilyenkor jó emlékezetünkbe vésni Zebedeus fiainak sorsát. Amíg véget nem ért életünk, nem tudhatjuk, mivel is járt volna, ha azt a bizonyos imánkat az Úr meghallgatja. Szó szerint veszi. A jezsuita fogadalomtételen alkalmából felajánlja emlékezetét. Néhány esetben, idős korukban bizony már semmire nem emlékeznek. Néha arra sem, kik ők. Még kevésbé egykori ünnepélyes ígéretükre. Ha felajánlom magamat, mindenestül ajánlom fel magamat. És ha övé leszek, nincs mit aggódni a részletek miatt.

2018. OKTÓBER 21. ÉVKÖZI 29. VASÁRNAP – „B” ÉV

(MISSZIÓS VASÁRNAP)

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
  1. Csalótzky Annamária permalink
    2018/10/09 20:37

    Köszönöm ezt a gondolatot. Soha sem jutott volna eszembe, hogy ha Jézus teljesíti a testvérek kérését,milyen véget is ért volna.

  2. 2018/10/17 16:47

    Gratulálok a Mesterséges intelligencia: veszély vagy esély? szimpóziumhoz. Ennek kapcsán ajánlom figyelmébe -ha eddig esetleg nem olvasta volna- Miller: Hozsánna néked, Leibowitz! c. könyvét.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s