Tovább a tartalomra

Hatalom

2020/03/23

Hatalom

A mostani globális járvány arra döbbentette rá a haladás-hívő polgárokat, hogy az ember képzelt hatalma valóságban illuzórikus, és van felsőbb hatalom. Petőfit parafrazeálva Bár felül az ember és alul a vírus, azért a vírus az úr. Élet és halál ura. Persze a hatalom békeidőben, két krízis között, szelídebb arccal jelenik meg, és könnyebb filozofálni róla. A hatalom ott van mindennapjainkban, családjainkban, közösségeinkben. Jó vagy rossz? Hogyan bánjunk vele? 

Mert hatalma nem csak azoknak van, akiket hatalmasnak tartanak: a politika és a gazdaság irányítóinak. Hatalma van a tanárnak és a szülőknek. A tanárnak a diák, a szülőknek gyermekük felett. Minden felnőttnek a gyerekek felett. Nagy a kísértés, hogy akár csak kényelemből, minden rossz szándék nélkül, visszaéljünk vele. A kisember is néha hatalomhoz jut. Mondjuk a tisztviselő, vagy titkárnő, aki dönthet afelől, kit engedjen be a feletteshez, kit nem. Vagy az asszisztensnek a rendelőben, hogy kit mennyit várakoztathat. Az átkosban az eladóknak is volt, ha pult alól árusítottak. A bőség és a szinte korlátlan árukínálat idején nincs már hatalmuk. A ragály idején a közhatalom ügyel arra, hogy a hirtelen támadt hiánnyal egyikük-másikjuk vissza ne éljen.

A hatalomhoz nem kell sem karhatalom, sem törvényes előjog. Egyenlők között vannak egyenlőbbek.

A hatalom elválaszt

Menedzserkarrierem végnapjaiban, nem sokkal belépésem előtt a rendbe, egy neves párizsi divattervező parfümjét vezettük be a német piacon. Az ünnepélyes nyitányra Európa talán legelegánsabb luxusáruházában, a berlini KaDeWe-ben került sor. A Mester elhozta magával Párizsból csillogó kollekcióját és két legszebb modelljét, akik mind a bemutatón, mind este az Operában, ahova a Mester kérésére mentünk, elkísértek bennünket. Sőt, PR oblige, velünk jöttek a szicíliai étterembe is, ahova meghívtuk az énekeseket, akik a Mester személyes barátai voltak. Persze, mindenki őket nézte. „Van még valami kívánságod?” – kérdeztem a Mestert a desszert után. „Menjünk el a falhoz” – kérte a Mester. Nem volt kétséges, milyen falra gondolt.

Taxival mentünk és megálltunk az emelvények egyikén, ahonnan át lehetett nézni a túloldalra, Keletre. Mindnyájan csendbe burkolóztunk. A csendet vendégem törte meg egy eléggé meglepő mondattal: „Tudja, Kiss, az embereket két dolog mozgatja: a pénz és a szerelem”. Hogy jutott ez eszébe ott a Falnál, a metsző hidegben? Nem tudni, de én így reagáltam: „Van egy harmadik motor is: A hatalom”. Én persze a Falra gondoltam. A hatalomról ez jutott eszembe. A Falról meg a Hatalom. Ő azonban ábrándozva így válaszolt: „Engem a hatalom soha nem érdekelt”. Igaz, akinek van hatalma, az kevesebbet töpreng rajta, mint az, aki csak vágyik rá. Amikor a Mester legközelebb Amerikába ment, átküldte előre repülőn a Bentley-jét. Volt rá hatalma. Volt rá pénze. Eszébe se jutott, hogy a pénz hatalmat kölcsönöz neki. Az meg végképp nem, hogy ez a hatalom törékeny. Később is, miután beléptem a rendbe, kapcsolatban maradtunk. Az utolsó levelében panaszkodott, hogy megfosztották a cége irányításától. Nem lett szegény ember, de a hatalma drasztikusan csökkent. Sok alapító sorsa ez.

Érdemes hát elgondolkodom, mennyire ragaszkodom a hatalomhoz? Milyen áldozatokat hozok érte? Érdemes? A száműzött királyok idejében a hatalom elvesztése jóval drámaiabb volt. Ma lehet, hogy csak a céges bankkártyát veszik el tőled. Vagy a céges kocsit. Felkészültél rá?

 

 

One Comment leave one →
  1. Mérő Mátyás (Madhupati dász) permalink
    2020/03/23 18:19

    Nagyon jó ez a házi karantén arra, hogy leltárt csináljunk. Vajon mi az, amihez még mindig ragaszkodom? Szerencsére már a 70.-ik évemben vagyok, távozásom senkinek nem okozna zavart, bár elvárom, hogy legalább egy-két ember, gyerekeim, stb. egy-két hétig azért hiányoljanak.
    De igazán már sem a szórakozás, a könyveim, a lemezeim, az autóm, a házam… semmi nem érdekes. Készülök az “érettségire”, a halál pillanatára, amikor majd eldől, hová megyek.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s