Tovább a tartalomra

ÉVKÖZI 14. VASÁRNAP – „A” ÉV (2020)

2020/06/23

igába fogva

Abban az időben Jézus megszólalt, és ezt mondta: Magasztallak téged Atyám, ég és föld Ura, mert elrejtetted mindezt a bölcsek és okosak elől, és kinyilatkoztattad a kicsiknek! Igen, Atyám, így tetszett neked! Az én Atyám mindent átadott nekem, és nem ismeri a Fiút senki más, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri más, csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni. Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek, én, felüdítlek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű – és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, s az én terhem könnyű. Mt 11,25-30

Mottó: Mert az én igám édes

Meghökkentő ellentmondás, ugye? A szótár szerint ennek a tájszónak a jelentése járom. Mi is jut róla eszünkbe?  „Befogja az igába; igába beletör; igába hajt”: mindez a barmok, a jószág alantas helyzetére utal. Átvitt értelemben még kevésbé rokonszenves a fogalom: annyit jelent, hogy „szolgai engedelmességre, szolgaságra kényszerít; igába tör:  vonakodó embert rendszeres, fegyelmezett munkához, kötelességteljesítéshez szoktat; sőt, emberi közösséget hódolatra kényszerít, leigáz.” Ugye, nem kérünk belőle? Hogyan akar Jézus erre csábítani, nyilvánvalóan önkéntes alapon? Még irritálóbb, hogy azok után hív meg erre, hogy megígéri, hogy felüdít minket.

 

édes iga

Mindez érthetőbb lesz, ha visszatekintünk a beszéd előzményére! Megátkozza Korozaint, és Kafarnaumot, működésének színhelyeit, mert nem hittek neki, nem fogadták be őt. A sikertelenségre azonban ez csak első reakció! Azzal folytatja, hogy hálát ad az álbölcsek kirekesztéséért és az együgyűek befogadásáért. Mintha csak maga is épp rádöbbenne az atyai stratégia zsenialitására! Ebből a felismeréséből levezetve, ennek ujjongva hív meg minket az édes igára. Az ige az iga, amely rendeletetésénél fogva édes és könnyű.

2020. JÚLIUS 05. ÉVKÖZI 14. VASÁRNAP – „A” ÉV 

One Comment leave one →
  1. Hódsági Éva permalink
    2020/06/23 17:01

    2013-at írtunk , február 14 körül valamikor…Akkor vettem részt Ulrich atya Máriabesnyői Mbj Szemináriumán, amit utólag is hálásan köszönök!…A teremben , ahol voltunk, az asztalunkon egy kis kartonlapocskát találtam, s azon ez az evangéliumi rész volt leírva: ” Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek, én, felüdítelek titeket.”…Mert az én igám édes, az én terhem könnyű.” (Mt 11, 25-30) El is tettem a zöld színű lapocskát, valahol megvan. A festményre is emlékszem a falon, a tékozló fiúról. Bakos Úr fotózott minket… napsütéses tél volt , még sétálni is lehetett. Este boroztunk. Azután még többször is találkozhattam az ott résztvevőkkel Alumni találkozók alkalmából. Emlékszem az Esély és veszélyre… az ünnepek jelentőségére.., arra , hogy mindenkit hagytak megnyilvánulni, még az olyan jelentéktelen emberkét is, mint én…Ulrich atya összetartó ereje páratlan, másoknál nem tapasztaltam, hogy a nyájat így egybe tartotta volna később is… Voltam még lelki gyakorlaton, egyszer Leányfalun, drága Nemeshegyi Péter atya kurzusán,s 2004-ben nővéremmel szintén Máriabesnyőn Böjte atya lelki gyakorlatán. Mind más és más lelki kinccsel töltött fel. Hála legyen az Úrnak!

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s