Tovább a tartalomra

Évközi 33. vasárnap C év – A helyes látószög

2013/11/15

A templom aranya

A templom aranya

És mi lesz a jel előtte?” 

Amikor némelyek megjegyezték, hogy milyen szép kövekkel és díszes fogadalmi ajándékokkal van díszítve a templom, ezt mondta: “Jönnek majd napok, amikor abból, amit most itt láttok, nem hagynak követ kövön, mind lerombolják.” Erre megkérdezték tőle: „Mester, mikor fognak ezek bekövetkezni? És mi lesz a jel előtte?” Így válaszolt: „Vigyázzatok, nehogy félrevezessenek benneteket! Sokan jönnek az én nevemben, s mondják: Én vagyok. És: Elérkezett az idő! – Ne kövessétek őket. Amikor háborúkról és lázadásokról hallotok, ne rémüldözzetek. Ilyeneknek kell előbb történniük, de ezzel még nincs itt a vég!” Aztán így folytatta: „Nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad. Nagy földrengés lesz itt is, ott is, éhínség és dögvész. Szörnyű tünemények és különös jelek tűnnek fel az égen. De előbb kezet emelnek rátok, és üldözni fognak benneteket. Kiszolgáltatnak a zsinagógáknak és börtönbe vetnek, királyok és helytartók elé hurcolnak a nevemért, azért, hogy tanúságot tegyetek. Véssétek hát szívetekbe: Ne törjétek fejeteket, hogyan védekezzetek. Olyan ékesszólást és bölcsességet adok nektek, hogy egyetlen ellenfeletek sem tud ellenállni vagy ellentmondani nektek. Kiszolgáltatnak benneteket a szülők, testvérek, rokonok és barátok, s némelyeket megölnek közületek. Nevemért mindenki gyűlölni fog benneteket. De nem vész el egy hajszál sem fejetekről. Kitartástokkal megmentitek lelketeket. Lk 21,5-19

 

És mi lesz a jel előtte?” – Miért szeretnénk ezt tudni? Fel lehet készülni az ínséges időkre, az üldözésre? S felkészülve talán ki lehet kerülni?

Hogy megértsük mind a kérdést, mind a választ, nem árt emlékeznünk arra, mikor tették fel neki a kérdést a tanítványok. Jézus épp megdicsérte az özvegyasszonyt adományáért. A „szegény özvegy többet dobott be, mint bárki más.” – tanította őket, majd megindokolta: Mert a többiek feleslegükből adták az adományt, ő azonban mind odaadta, ami szegénységétől telt: egész megélhetését.” Mennyire elkeserítő lehetett számára a tanítványok értetlensége és érzéketlensége, hogy a templom szépségét dicsérték, főleg eddig a díszes fogadalmi ajándékokat. Azokkal a gazdagok, első sorban Heródes fitogtatták hatalmukat és vélt jámborságukat Nem azt kellett volna inkább kérdezniük, hogy „Mester, akkor ugye jól értettük: „ennek a szegény asszonynak a szerény adománya felülmúlja még a Templom minden pompáját is?”Mert hisz Jézus épp ezt magyarázta nekik.

Áldott intolerancia?

Áldott intolerancia?

Ideje volt, hogy Jézus lelohassza a tanítványok hamis lelkesedését a remélt dicsőségért. Nem az a tanítvány, aki Jézus nevét mint zászlót lobogtatja, hanem az, aki teljesen odaadja magát érte, vállalva az üldözést is. Aki elfogadja, hogy gyűlölik Jézusért, és nem díszhelyre ültetik és nem ünneplik. Ne várjuk azt se, hogy valakik majd előre figyelmeztetnek, most kell ébernek lenni! Ezek akár félre is vezethetnek. De ha mindig készek vagyunk szolgálni, nem kell a mindenkori jövendőmondókra, Nostradamusra és hasonlókra figyelnünk. Ne rémüldözzetek!

2013.  NOVEMBER 17. 

4 hozzászólás leave one →
  1. 2013/11/16 09:52

    Köszönöm szépen megértését .Valóban KIRÁLY KRISZTUS —ÁMEN–S a bizalommal kérőknek ,mindig ad,a szükségleteihez mérten.hisz nem véletlen mondta ,,kérjetek és kaptok,zörgessetek és ajtót nyitnak”

  2. Csalótzky Annamária permalink
    2013/11/16 12:40

    Kedves Ildikó !

    Én még azt húznám alá a mondanivalódból, hogy a kérőnek szükségleteihez mérten ad az Úr, de nem biztos, hogy ő azonosképpen látja a szűkségletüket, mint a kérő maga. Ilyenkor sokan csalódást éreznek, de ha nehezen is megy meg kell értenünk, hogy Ő még ezzel is a javunkat akarja, ha nem is értjük. Van hogy nem adja meg amit kérünk és az is, hogy mást ad helyette.

    Az aktuális blogbejegyzéshez:

    Tanultuk, hogy Isten időfogalma más mint amit mi a földön megélünk, hiszen ő az öröklétben “gondolkodik”. Az a gondolat motoszkál bennem, hogy a felsorolt és jósolt negativ események sem egyszerre zúdúlnak majd ránk, hanem fokozatosan, folyamatosan. Miért ? Hát nincsenek hamis próféták mindenütt már most is, nincsenek háborúk, nemzet nemzet ellen támadás, földrengés , éhinség, dögvész, keresztények üldözése, testvérek egymásra támadása ? Ha szélesebben tekintjük át a sártekénket, akkor bizony ezt máris láthatjuk.

    Házi feladat most és majd is : Kitartani ! Ezt mondogassuk és kérjük a kegyelmet, erőt hozzá.

    (Egyébként: Isten nem gondolkodik, nincs rá szüksége, de megfogalmazhatatlan számomra másképpen az ő világa a mi fogalmainkkal.)

  3. Elvira permalink
    2013/11/16 18:59

    Ozvegyasszony leven mar 27 eves korom ota,egy 4,5 eves kisgyermek anyjakent,mar koran megereztem,hogy az ozvegyasszony tobbet adott mint mas.

  4. Czifra Zoltán permalink
    2013/11/19 13:26

    Érdekes,hogy egy indiai templomot tett be a “templom aranya” ábrázolására.Miért nem egy keresztény bazilikát?:)Szerintem a Megváltó nem egy a fizikai világban látható templomra értette azt amit mondott és az adomány szót sem szó szerint kell értelmezni.Ez csak egy példa volt.A külső vallási formákra vonatkozott és a hitre,arra, hogy csak az hit számít ami “mindenét” feláldozza Krisztusnak és nem a “feleslegéből” ad.Egy spirituális tanítás volt.

Szólj hozzá!