Tovább a tartalomra

Pünkösdvasárnap 2014 A év

2014/06/06

Jézus megismételte

Amikor a hét első napján (húsvétvasárnap) beesteledett, Jézus megjelent a tanítványoknak ott, ahol együtt voltak, pedig a zsidóktól való félelmükben zárva tartották az ajtót. Belépett, és így szólt hozzájuk: Békesség nektek! Miután ezt mondta, megmutatta nekik a kezét és oldalát. Az Úr láttára öröm töltötte el a tanítványokat. Jézus megismételte: Békesség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket. E szavak után rájuk lehelt, és így folytatta: Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek nem bocsátjátok meg, az nem nyer bocsánatot. Jn 20, 19-23

 

A béke vonzása

A béke vonzása

Mottó: Jézus megismételte.

Az ismétlés bármely beszédben a nyomatékosság jele, arra utal, hogy amit megismétlünk igen fontos. A „Békesség nektek” több mint egy hagyományos zsidó köszöntés, amolyan „Grüß Gott!” A történetet tanulmányozva megértjük, hogy ez a béke segített leküzdeniük a bénító félelmet, mely erőt vett a tanítványokon. Ezt a félelmet a halál, a kudarc és a magukra hagyottság, vezető nélküliség együttese váltotta ki bennünk. Amíg ez uralkodott rajtuk, esély sem volt további haladásra, cselekvésre. Jézus a békét, mely felszabadította őket, nem csak kívánta nekik, hanem el is hozta.

Úgy hozta el, hogy „belépett”, azaz közéjük és hozzájuk ment, nem valahol egy titkos találkahelyen fogadta őket. Belépett, majd megszólította őket. A kommunikáció nem csak szavakban fejeződik ki, hanem gesztusokban, testi közelségben is. Jézus ezt a közelséget egészen szorosnak, testinek akarta, ezért mutatta meg nekik kezét és oldalát. Igaz, ez ebben az esetben tanúságtétel, bizonyításmód is volt, ti., hogy valóban Ő az, nem egy szellem, nem fantáziájuk szülötte. A tanítványok válasza e hármas közelítésre, az öröm. Et nyitja meg az utat a küldetéshez. Mert a találkozás, melyet a Béke ajándéka nyitott meg, nem öncélú: hanem a misszió kezdete. És a kezdet ismét a Béke. Shalom. A béke a küldetés nyitánya is, a mi békénk. A Lélek pedig, a mai nap ajándéka azonos a békével. Ez nem egyfajta pillanatnyi boldog érzés csupán, érzelem, hanem konkrétan a megbocsátás, Innentől kezdve gondolatban visszagörgetetjük a törtnetet: a megbocsátás békét hoz a béke találkozást Jézussal, e találkozás pedig félelmeink vége. Shalom.

2014. JÚNIUS 08.

2 hozzászólás leave one →
  1. Hódsági Éva permalink
    2014/06/07 08:12

    ” Az ismétlés bármely beszédben a nyomatékosság jele,” –
    “…a megbocsátás békét hoz, a béke találkozást Jézussal,
    e találkozás pedig félelmeink vége. Shalom.”

  2. 2014/06/07 14:14

    Nem csodálatos dolog ,ezt az isteni békét megtapasztalni?–s a jézusi küldetést tovább folytatni ,OTT,AKKOR s AHOGY tőlünk is kéri JÉZUS,akár apostolaitól.Szerintem e szavakban rejlik ,úgy hivatásunk ,mint küldetésünk.Szerintem ki e szavakat megérti ,az kész JÉZUSÉRT s testvéreiért mindent megtenni. s ez által lesz kis MÁRIA ,aki az ÚR szolgálóleánya.

Szólj hozzá!