Tovább a tartalomra

2013. Karácsony Éjféli mise A év

2013/12/22

Mit számolnak?

Mit számolnak?

Azokban a napokban Augusztus császár elrendelte, hogy írják össze a földkerekség lakosságét. Ez az első összeírás akkor történt, amikor Szíria kormányzója Kirinusz volt. Mindenki elment a maga városába, hogy összeírják. Galilea Názáret nevű városából József maga is fölment Dávid városába, a júdeai Betlehembe, hogy összeírják eljegyzett feleségével, Máriával, aki gyermeket várt. Amíg ott tartózkodtak, beteltek Mária napjai, hogy megszülje gyermekét. Világra hozta elsőszülött fiát, pólyába takarta és jászolba fektette, mert nem kaptak helyet a szálláson. A környéken pásztorok tanyáztak a szabad ég alatt, nyájukat őrizték az éjszakában. Egyszerre csal megállt előttük az Úr angyala, és az Úr dicsősége beragyogta őket. Nagyon megrémültek. Az angyal így szólt hozzájuk: Ne féljetek! Íme, jó hírt hozok nektek, amely nagy öröm lesz az egész népnek. Ma megszületett a Megváltónk, az Úr Krisztus, Dávid városában. Ez lesz nektek a jel: kisdedet találtok pólyába takarva és jászolba fektetve. Az angyalt hirtelen nagy mennyei sereg vette körül. Istent dicsőítve ezt zengték: Dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a földön a jóakaratú embereknek! Lk 2,1-14

Mottó: Ez lesz nektek a jel

Jel

Jel

Ha az angyal nem árulja el a pásztoroknak a jelet, aligha találnak el a Megváltóhoz. Ugyan ki kereste volna őt jászolban? Nem csak rangrejtve, de védtelen gyermekként? A Szabadítót, akitől azt remélték, elűzi a megszállókat? De a jó hír valóban jó hír volt! Az egész népnek? Igen, ha elfogadjuk, hogy Heródes és pereputtya nem a nép.

Miközben a kisdedet állatok lehelete melengette és az egyszerű emberek hódoltak neki, folyt a dáridó a fejedelmi udvarban. Amint Versailles-ban is állt a bál, miközben a párizsiak már a Bastille-t ostromolták. Az Udvar a fejedelmi fenséget ünnepelte, a nép Istent. A Bálványimádást felváltotta az Istentisztelet. Eközben Róma, a Világhatalom alattvalóit számoltatta. Aznap eggyel nőt a számuk. De az az Egy, a Világ valódi Ura volt. Mindezt egyetlen népszámlálás sem mutathatja ki. A számlálóbiztosok számára mindnyájan csak egy szám voltunk és vagyunk, egy adat. Isten számára azonban szeretett gyermekei.

Azóta számtalan népszámlálás volt, de hiába írnak „össze” minket újra és újra, milliárd megismételhetetlen egyén vagyunk. Csak Isten képes minket számon tartani. Karácsonykor ezt is ünnepeljük.

2007. DECEMBER 24.

No comments yet

Szólj hozzá!